Allerlei kleine ingrepen kunnen uw werk al snel minder stressvol maken. Zoals:

Bouw rustmomenten in tijdens uw werk
Maak er een gewoonte van om regelmatig een pauze te nemen. Bijvoorbeeld probeer na elke afgeronde taak een paar minuten lang uw hoofd leeg te maken, haal een kopje thee of koffie, doe een paar eenvoudige “strek en rek” oefeningen, maak een wandeling in de buitenlucht.

Organiseer uw werk
Stel ’s ochtends een prioriteitenlijstje op voor die dag. Welke taken zijn belangrijk en urgent en welke niet? Stel moeilijke klussen niet uit en vergeet niet tijd in te plannen voor onverwachte zaken.

Wissel werkzaamheden af en doe maar één ding tegelijk
Benieuwd naar waarom, lees dan ‘Wil je stress: Ga multitasken‘ Met andere worden: multitasken kost meer tijd dan het oplevert.

Zorg voor ondersteuning
Bouw aan een netwerk van mensen die u vertrouwt en met wie u uw werkzaamheden kunt bespreken of delegeren. 

Niet storen
Wilt u geconcentreerd werken geef dan duidelijk aan wanneer u niet gestoord wilt worden, bijvoorbeeld met een bordje niet storen. Uw productiviteit is het hoogst als u op uw optimale concentratieniveau kunt werken. Wordt u gestoord dan is de concentratie weg en uw optimale concentratieniveau opnieuw terug opbouwen duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Dat is de tijd die ten koste gaat van uw productiviteit. Geconcentreerd werken betekent meer werkzaamheden af krijgen, niet aan het werk toekomen betekent stress.

Ga regelmatig sporten
Sporten helpt emoties te regulieren en geeft rust. Daarnaast stimuleert sporten de creativiteit. Sporters komen tijdens het sporten vaak op nieuwe ideeën betreffende hun werk. Sporters zijn bovendien significant meer tevreden met hun baan dan niet-sportende werknemers en ze zijn minder vaak ziek.

Ga er tussenuit
Zorg ervoor dat u duidelijk grenzen aanbrengt tussen werk en privé. Vakantie is een privé aangelegenheid en een uitstekend moment op uzelf weer ‘op te laden’.
Toch toonde het onderzoek van het Institute of Leadership and Management aan, dat liefst 40 procent van de managers na vakantie meer gestrest is dan voor vertrek. Het gebruik van de moderne techniek is de belangrijkste rede waarom de managers hun werk niet volledig los kunnen laten tijdens hun vakantie. Laat uw laptop thuis en schakel uw mobiel regelmatig uit, luidt het advies.