De productiviteit kan aanzienlijk verbeteren en stress kan voelbaar afnemen als u inzicht krijgt in taken die veel tijd kosten en weinig opleveren. 

De bewustwording van de patronen die tot verspillen van tijd leiden, kan twee tot zes uur per week opleveren, die u vervolgens kan besteden aan de activiteiten die u geld of energie (of beide) opleveren. Ontdekken van het patroon kost maar een paar seconden per uur en in totaal amper vijf minuten per dag.

Werkwijze:

1.    Maak een lijstje waarin u in een kolom elk volle uur noteert vanaf het moment dat u wakker wordt tot het uur dat u naar bed gaat.

2.    Pauzeer elk uur 20 seconden en vraag u af hoe tevreden u bent met de manier waarop u het afgelopen uur heeft doorgebracht. Als u de tijd goed heb besteed en u bent er tevreden mee, dan hoeft u niets te noteren. Is dat niet zo, noteer dan (in een paar steekwoorden) wat u zou moeten veranderen zodat u wel tevreden zou zijn.

Voorbeeld:

3.    Zet door en herhaal stap 2 elk uur. Het kost maar een paar seconden per keer maar aan het eind van de dag heeft u een lijst van activiteiten die u zou moeten vermijden of veranderen.

Als u de discipline kan opbrengen om deze oefening dagelijks een paar weken lang uit te voeren, dan kunt u snel een patroon ontdekken in hoe u uw tijd verspilt. Bijvoorbeeld de activiteiten die zonder negatieve consequenties direct beëindigd kunnen worden, activiteiten die zonder veel inspanning gedelegeerd kunnen worden of de activiteiten die op een andere manier uitgevoerd kunnen worden. Verander de ontdekte patroon en u kunt tijd winnen.