10 tips voor meer werkplezier

Uw geluk ligt niet in de handen van uw baas of uw collega’s, hoewel het zo veel makkelijker is om iemand de schuld te geven als u ongelukkig bent. Gelukkig heeft u uw geluk in eigen hand, maar daar moet u wel iets voor doen. Hier tien tips hoe u op uw werk gelukkiger kunt zijn.

1. Durf fouten te maken
Mensen leren, en leren betekent dat er fouten gemaakt zullen worden. Einstein zei al: “Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.” Hierbij zou ik nog toevoegen: Als u geen fouten heeft gemaakt, dan heeft u ook niets geleerd.
De energie die u gebruikt om uzelf de schuld te geven en zichzelf te straffen, kunt u beter gebruiken om te kijken wat u van uw fout(en) kunt leren, zodat u de taak volgende keer sneller en beter uit kunt voeren.

2. Durf uzelf te zijn
Zich steeds aanpassen aan uw omgeving middels uw kleding, kapsel, auto en gespreksonderwerp kan heel veel energie kosten. Probeer uzelf te zijn –uw stijl, uw hobby’s, bespreek thema’s die u interessant vindt en kijk of u geaccepteerd wordt. Zo niet, vind dan een werkkring die dat wel doet. Want een echt contact met andere mensen krijgt u alleen als u zelf echt bent.

3. Doorbreek patronen
Routine betekent veiligheid, hoge mate van controle en besparing van tijd. Daarom bieden we weerstand aan veranderingen ook al zijn ze goed voor ons. Veranderen betekent dat we tegen onze grenzen aan moeten duwen, nieuwe vaardigheden leren, met andere mensen samenwerken. Veiligheid, orde en regelmaat worden bedreigd. Maar steeds hetzelfde doen op dezelfde manier met dezelfde mensen kan saai worden. Doorbreken van een patroon betekent loslaten van angst, en dat op zich kan tot meer geluk leiden.

4. Luister naar anderen
Luisteren naar anderen, nieuwsgierig zijn naar hun verhalen, proberen te doorgronden wat ze echt willen vertellen en doorvragen geeft de ander het gevoel gehoord en gewaardeerd te zijn. Dat geeft hen een goed gevoel en daarom zullen ze u aardig vinden.

5. Denk positief
In het leven gaat niet altijd alles zo als we willen of wat we verwachten. Ga dan niet zeuren hoe alles verkeerd loopt. Dat kost alleen energie en het geeft u een slecht gevoel. Bedenk liever wat er gedaan kan worden om de situatie te veranderen. Wat gaat goed en wat kan beter? Stel positieve, realistische doelen en stel ze bij als iets niet blijkt te werken. Luister niet naar het gezeur van anderen, maar help ze bij het nadenken hoe ze de situatie kunnen veranderen. Wees gericht op de positieve dingen in hun verhaal.

6. Durf los te laten
De wijze woorden van de Romeinse wijsgeer Epictetus zeggen op zich al voldoende: “Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met u zorgen maken over dingen waar u geen invloed op hebt.” Elk aspect van ons leven onder controle hebben en daarbij ook nog het werk van anderen controleren en sturen is zinvol zolang dat dit ook daadwerkelijk onder uw invloedsfeer valt. Op het moment dat we ons bemoeien met dingen of mensen waar we geen invloed op hebben (hoe belangrijk ze ook zijn voor ons werk) zal dat alleen tot frustratie leiden.

7. Werk vanuit de kracht
Feedback, evaluaties, leren en veranderingstrajecten concentreren zich meestal op wat niet goed gaat, wat niet werkt, wat nog ontwikkeld moet worden. Daarbij vergeten we te kijken naar wat wel goed gaat, wat zijn onze krachten, op welk gebied kunnen we excelleren. Leg focus op de sterktes, help uzelf en anderen die verder te ontwikkelen. Bundel de krachten met anderen, laat de diversiteit in opinies, denkwijze en ervaringen toe. Probeer het niet te bestrijden door er een eenheidsworst van te maken, maar doe er uw voordeel mee. Wees uniek en laat anderen dat ook zijn.

8. Blijf leren
Na een (paar) decennia te hebben geleerd en gewerkt kan een gevoel van verzadiging ontstaan; het gevoel “Ik weet alles al”. Inderdaad, de kans is groot dat we na een lange periode in ons vakgebied te hebben gewerkt tijdens de workshops en congressen steeds vaker kennis tegenkomen die we al hebben. Of dat mensen vol enthousiasme vertellen over hun nieuwe ontdekking die voor ons een oude bekende is. Maar in elk verhaal is toch altijd ook een zin, of een zienswijze verborgen die ons tot nadenken kan zetten; en zo leren we toch weer iets nieuws. Blijf open voor anderen, blijf luisteren en u zult het zien: vandaag weet u toch weer meer dan gisteren.

9. Wees proactief
Wacht niet af om gevraagd te worden voor het project dat u interessant vindt, of voor een functie die u graag zou willen hebben. Geef uw mening, uw opinie, zorg dat u gezien en gehoord wordt. Zorg ervoor dat u kennis maakt met mensen van wie u kunt leren en die uw mentor kunnen zijn. Ga samenwerking aan met collega’s die uw vaardigheden complimenteren, die u uitdagen om fouten te maken en nog beter in uw werk te worden. Wees niet bang om uw nek uit te stekken, om anders te zijn en met oplossingen te komen die niemand anders durft voor te stellen. Als dit bedrijf uw proactieve houding niet weet te waarderen dan is het tijd om een innovatieve werkgever te zoeken die dat wel kan.

10. Durf te dromen
Onze doelen moeten realistisch zijn, anders is er weinig kans dat we ze ooit zullen bereiken. Onze dromen daarentegen moeten juist gedurfd, uitdagend en ongelooflijk onrealistisch zijn. Want ze motiveren ons om verder te gaan, over onze grenzen heen te stappen, de held in onszelf te ontwaken. Door te dromen weten we welke stappen we moeten zetten en welke doelen we moeten stellen om stapje voor stapje dichter bij onze droom te komen. Onze dromen bezitten energie, enthousiasme en charisma waarmee we onze collega’s en medewerkers kunnen inspireren en motiveren.